Visualització de contingut web

Imprescindibles

Imprescindibles

« Ves enrere

GPT3: Quan Harry (Potter) va trobar a Sally (Sòcrates).

GPT3: Quan Harry (Potter) va trobar a Sally (Sòcrates).

Els amants de les noves tecnologies caminen aquests dies revolucionats amb el llançament de la tercera generació del programa d'intel·ligència artificial GPT-3 (sigles de Generative Pretrained Transformer, alguna cosa així com transformador generatiu prèviament entrenat).

Desenvolupat per l'empresa Open AI, es tracta d'un programa que, mitjançant la tecnologia de processament del llenguatge natural (PLN, o NLP per les seues sigles en anglés) i a través d'algorismes de machine learning, ha aconseguit donar una gegantesca volta de rosca a la manera en la qual fins ara es venia generant llenguatge de manera artificial.
 
En cas que això us sone a xinés, la cosa va més o menys així: a un programa d'Intel·ligència Artificial se li alimenta amb quantitats ingents de textos públics existents en internet. A continuació, li ordenem (d'ací això de "prèviament entrenat") que estudie del dret i del revés tots els elements i atributs d'aqueixos textos: lletres, paraules, frases, ortografia, gramàtica… així com l'ordre entre totes aqueixes peces. Al final d'aqueix procés, bastarà una ordre nostra perquè la màquina comence a parlar de manera autònoma.
 
Francament, la màquina no entén les paraules ni el que està dient, però sap que l'ordre en què posa els elements és el que més probabilitats té de produir-se. I no sols això: també és possible, per exemple, donar-li una primera paraula o una frase i demanar-li que escriga… una novel·la! De la mateixa forma, també podem demanar-li que construïsca un diàleg entre dos personatges històrics, textos legals, o qualsevol cosa que se'ns ocórrega… Realment, sembla cosa de màgia, però no ho és. El que ocorre és que a les persones del carrer ens costa imaginar, primer, com manejar volums tan vastos d'informació i, segon, les possibilitats creatives i de gestió que tot això tanca.  I penseu en la de formes en les quals una eina com aquesta ens podria facilitar el treball en l'administració. Des de la generació automàtica de textos legals rutinaris a serveis robòtics d'atenció i informació als usuaris. Nostre *chatbot Jaume podria fer meravelles!
 
Si heu tingut la paciència de llegir fins ací, probablement us estareu preguntant què tenen a veure en tot això els bons d'Harry Potter i Sòcrates. Doncs bé: resulta que, en dues de les publicacions que s'han fet virals aquests dies arran del salt exponencial provocat pel GPT-3, es recullen sengles converses fictícies (però que semblen reals) amb un i un altre personatge. I el veritablement al·lucinant és que ambdues contenen *sesudas reflexions sobre el sentit de la vida, idees brillants sobre filosofia i fins i tot un sentit de l'humor bastant peculiar. Anem, com en la vida mateixa, encara que això no puga denominar-se pròpiament vida… O sí?
 
En fi, per si us abelleix tafanejar una mica més en aquestes bogeries de la Intel·ligència Artificial, ací deixem diversos enllaços:
 
https://openai.com/
 
https://messagink.com/profile/5f14a97acd582ca0ca39efbf/openai_gpt3
 
https://www.xataka.com/robotica-e-ia/gpt-3-nuevo-modelo-lenguaje-openai-capaz-programar-disenar-conversar-politica-economia
 
Ah, a propòsit!: aquesta entrada ha sigut escrita (encara) per un ésser humà.